addthis

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Πελοπόννησος - Λακωνία - Δήμος Μυστρά Κάστρο του Μυστρά

Πελοπόννησος - Λακωνία - Δήμος Μυστρά Κάστρο του Μυστρά. Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου απο τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.

Λακωνία - Κοινότητα Ελαφονήσου

Πελοπόννησος - Λακωνία - Κοινότητα Ελαφονήσου.Το νησί της Ελαφονήσου ανήκει στην ομώνυμη κοινότητα μαζί με την απέναντι ακτή της Πούντας (βιότοπος Στρογγυλής Λίμνης). Έχει 744 μόνιμους κατοίκους ενώ το καλοκαίρι το νησί δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα είναι συνεχής, σχεδόν κάθε μισή ώρα, γίνεται δε με μικρά φεριμπόουτ.  Το μικρό νησί της Ελαφονήσου χαρακτηρίζεται από τις μαγικές παραλίες του, όπως αυτές του Σίμου, του Σαρακίνικου, της Παναγίτσας. Οι παραλίες του Σίμου είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου.

Ελαφόνησος

Ελαφονησος. Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας.   Η Ελαφόνησος εχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί την Κοινότητα Ελαφονήσου, του νομού Λακωνίας.

Λακωνία - Δήμος Οιτύλου

Πελοπόννησος -Λακωνία - Δήμος Οιτύλου.  Ο δήμος Οιτύλου έχει (πραγματικό) πληθυσμό 5.203 κατοίκους. Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα, στη θέση της αρχαίας πόλης την οποία ανέφερε και ο Όμηρος. Θα επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Ντεκούλων του 18ου αιώνα με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, θα δείτε το παλάτι-πύργο που λειτουργεί ως μουσείο.

Λακωνία Λιμάνι Γυθείου

Το Γύθειο είναι μία μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά η μεγαλύτερη της Μάνης. Η αρχιτεκτονική του και η ατμόσφαιρα της πόλης είναι η τυπική θαλασσινή ατμόσφαιρα των ελληνικών τοπίων, όπως επίσης και αυτή των ελληνικών νησιών . Η περιήγηση στη πόλη εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη. Ιδιαίτερα το γραφικό λιμάνι της πόλης και η μεγάλη παραλία με τα ουζερί, τις ψαροταβέρνες και τη διαρκή κίνηση των καϊκιών δημιουργούν εικόνες αξέχαστες που αξίζει να αποτυπώσετε στο φωτογραφικό φακό σας για να θυμάστε πάντα το εκπληκτικό Γύθειο. Το λιμάνι του Γυθείου είναι γνωστό από την εποχή των Φοινίκων. Τότε αποτελούσε σταθμό για τους εμπόρους των κοχυλιών και της πορφύρας.

Ισθμός Κορίνθου

Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο και χωρίζει τον Σαρωνικό από τον Κορινθιακό κόλπο. Έχει πλάτος 6 περίπου χιλιομέτρων στο πιο στενό του σημείο, εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου (1880-1893). Ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε να ανοίξει Κανάλι στον Ισθμό.Ο Δημήτριος Πολιορκητής άρχισε εργασίες, αλλά τον προειδοποίησαν ότι η διαφορά της στάθμης του νερού ανάμεσα στις δύο θάλασσες θα καταποντίσουν την Αίγινα και  άλλα γύρω νησιά. Ο Νέρων έστειλε 6000 δούλους Εβραίους, οι οποίοι έσκαψαν τάφρο 3300 μέτρα σε μήκος και 40 μέτρα σε πλάτος, αλλά  μετά τον θάνατο του το έργο σταμάτησε. Ο Ηρώδης Αττικός, οι Βυζαντινοί και Βενετοί προσπάθησαν επίσης. Τελικά το Κανάλι ανοίχτηκε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδος, και στα χρόνια 1882 - 1893.  Έχει μήκος 6346 μέτρα, πλάτος 24,6 μέτρα στην επιφάνεια της θάλασσας και το βάθος της θάλασσας είναι 8 μέτρα.

Λακωνία - Δήμος Βοιών Νεάπολη

Λακωνία - Δήμος Βοιών Νεάπολη. Η Νεάπολη ανήκει στο δήμο Βοιών και έχει πληθυσμό 7.820 κατοίκους. Οι Βοιές ιστορικά ήταν μυκηναϊκή αποικία, γνωστή και στην κλασσική εποχή αλλά και μετέπειτα στην Ρωμαϊκή. Το 375 μ.Χ καταστράφηκε από πολύ ισχυρό σεισμό. Τον 12ο αιώνα στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέα χτίστηκαν πολλά μοναστήρια. Βάτικα ονομάζεται η περιοχή από την εποχή του 15ου αιώνα κατά την οποία αλλάζει η κατοχή μεταξύ Τούρκων και Ενετών.

Πελοπόννησος - Λακωνία Γύθειο

Πελοπόννησος - Λακωνία Γύθειο. Το Γύθειο, η Πρωτεύουσα επαρχίας Γυθείου του νομού Λακωνίας, είναι μια απ' τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Λακωνίας. Αποτελεί το εμπορικό λιμάνι της Μάνης και όλης της περιοχής. Το Γύθειο είναι κτισμένο στο αρχαίο Λαρύσιο (Κούμαρο) και δεσπόζει στο Λακωνικό κόλπο. Η αρχαία πόλη του Γυθείου βρισκόταν στα βόρεια της σημερινής πόλης, πάνω στο λόφο όπου διατηρούνται ακόμα τα ερείπια της ακρόπολης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο καθώς και χαλάσματα ρωμαϊκών οικοδομημάτων. Το αρχαίο θέατρο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.