addthis

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ωραίο κόκκινο - Nice red

Ια

Γρεβενά - Βενέτικος Ποταμός

Γρεβενά-Βενέτικος-Ποταμός. Γρεβενά-Βενέτικος-Ποταμός.  Ποταμός της Δυτικής Μακεδονίας, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος και έχει συνολικό μήκος 297 χλμ. Διασχίζει τους νομούς  Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης,  Ημαθίας και  Πιερίας. Δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης Καστοριάς καθώς και τα νερά των: Λιβαδοπόταμου, Στραβοπόταμου, Βέλα, Ντραμπουτιώτικου, Πραμορίτσα, Γρεβενιώτικου, Βενέτικου, Σταυροπόταμου, Εδεσσαίου, της στραγγιστικής τάφρου της λίμνης Γιαννιτσών. Εκβάλλει στον Θερμαϊκό  κόλπο, λίγο  νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού ποταμού δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δέλτα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.

Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Ηράκλειο

 Κρήτη - Ηράκλειο - Δήμος Ηρακλείου Ηράκλειο

Γιώργος Α. Παπανδρέου 2009 - Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Ένα-μεγάλο-ευχαριστώ-για-τη

Δυτική Μακεδονία - Καστοριά

Δυτική-Μακεδονία-Καστοριά. Η Καστοριά είναι πόλη της Ελλάδας που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ομώνυμος νομός που υπάγεται η πόλη της Καστοριάς συνορεύει βόρεια με το νομό Φλώρινας, νότια ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στους 20.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω σε μία χερσόνησο στα δυτικά της λίμνης Ορεστίδος.

Δυτική Μακεδονία - Γρεβενά - Γεφύρι Ζιάκα

 Δυτική Μακεδονία - Γρεβενά -  Γεφύρι Ζιάκα .  Η κοινότητα του Ζιάκα (Τίστα) είναι χτισμένη σε 900 υψόμετρο. Βρίσκεται 19 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών και σ' αυτήν ανήκουν οι δύο οικισμοί Κρύα Βρύση ή Τίστα και Περιβολάκι ή Πιπινίτσα. Είναι πατρίδα του ήρωα Θεόδωρου Ζιάκα, από όπου πήρε και το όνομά της, όπως και το περίφημο πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Κάτω από το γεφύρι περνάει ο Βενέτικος, που πηγάζει από τις περιοχές Δοτσικού, Προσβόρου και Αλατόπετρας. Λίγο βορειότερα από το Περιβολάκι, περνάει το «Ποταμούλι», που πηγάζει με τη σειρά του από την περιοχή Λάβδας Πολυνερίου.

Κρήτη - Ηράκλειο - Μάταλα

Κρήτη - Ηράκλειο - Μάταλα. Τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή της νότιας ακτής της Κρήτης, σε απόσταση 68 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους. Τα Μάταλα είναι μια πανάρχαια πόλη της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν ως λιμάνι της πανίσχυρης Μινωικής Φαιστού πρώτα και της σπουδαίας και σημαντικής αρχαίας Γόρτυνας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Στη θαλάσσια περιοχή των Ματάλων έχουν εντοπισθεί πολλά αρχαία ναυάγια, κυρίως ρωμαϊκά, που μετέφεραν εμπορεύματα, από και προς την Κρήτη, κυρίως Κρητικό κρασί προς την Ρώμη και την Αλεξάνδρεια και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου της Μεσογείου.

Κρήτη - Λασίθι - Άγιος Νικόλαος

Κρήτη - Λασίθι -  Αγιος Νικόλαος. Ο Άγιος Νικόλαος (ή απλά Άγιος για τους ντόπιους), είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη Δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερη γνωστή ονομασία ήταν το Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Άλλη γνωστή ονομασία του, είναι αυτή που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Γιαλός.